ЗАЩО ПОВРЪЩАТ БРЕМЕННИТЕ

Защо повръщат бременните?

Хормонът със звучното име хориогонадотропин е „виновникът“ за гаденето, прогестеронът пък докарва запек и депресия на бъдещите майки

Всяка жена очаква моментът, в който ще стане майка. Най-щастливият момент! Но преди да се появи на бял свят малкото човече, има един период от 9 месеца, в които може би не случайно старите хора наричат жената „трудна“.

Най-важни за бременността са първите 14 седмици – това е времето, през което завършва органогенезата на плода, категоричен е акушер-гинекологът д-р Данаил Илиев от болница „Токуда“. През тези седмици влиянието на вирусите и всякакви инфекции е особено сериозно и бъдещата майка трябва много да внимава. След това връзката между плода и матката става по-стабилна, а плацентата играе ролята на филтър и пази бебето.

„Ако жената иска да изкара една спокойна бременност въпреки повръщането, депресията, напълняването и всички други неудобства, я съветвам да си купи лека литература, да ходи на работа поне до 34-тата седмица, да се разхожда сред природата и да има неща, които я интересуват извън темата бременност. Рецептата за нормално протичане на 9-те месеца включва задължителното доверие между лекар и пациент“, обяснява д-р Илиев.

Защо повръщат бъдещите майки?

Причината е във високото ниво на един хормон, който се образува в клетките на ембриона. Това е човешкият хормон хориогонадотропин. Освен това нивото на прогестерона по време на бременността се качва рязко. Тази комбинация води до чести позиви за повръщане, особено сутрин, и до спадане на кръвното налягане при изправяне. Тя е причина и за това на жената  все да й се спи и да бъде отпаднала, както и да има напрежение в гърдите. Когато преминат първите 12-14 седмици и вече се образува плацентата, тези симптоми постепенно отшумяват.

Бременните, които продължават да повръщат и след 14-ата седмица, е добре да потърсят консултация със своя гинеколог, защото може да става дума за заболяване на стомаха или черния дроб, съветва д-р Илиев.

Няма как да се избегне напълно прилошаването, но може значително да облекчим състоянието си, ако знаем някои хитринки. Едно от нещата е приемането на повече вода. Друг съвет е още преди ставане от леглото да се вземе някакъв бонбон за смучене. Витамините от група В са задължителни, защото те потискат центровете на повръщане в мозъка. Бременните трябва да знаят, че киселото също помага. Лимонът е незаменим помощник в борбата с гаденето, а калций, калиев и натриев цитрат на капки може да намалят честотата на повръщането.

Защо повръщат бременните - NAVOSOLV

Причини за повръщането при бременните.

Запекът е един от най-неприятните симптоми. И може би най-масовото оплакване. Проблемът се дължи на самата бременност. Промяната на хормоналните нива и по-скоро на женските полови хормони, особено на прогестерона, влияят на перисталтиката на червата. Положението се влошава допълнително след средата на бременността, когато се появява и причина от механичен характер – матката започва да притиска ректума.

За да се избегне влошаването му, се препоръчва хранителен режим, богат на фибри – консумация на сурови плодове и зеленчуци, както и пълнозърнести продукти. Помагат сини сливи и смокини.

Отичането на краката, варикозните рани и хемороидите са чест спътник на родилката. Причините за подуването на краката и вените в слабините са едни и същи. Дължи се на увеличения кръвен поток, притискането, което матката упражнява върху основни кръвоносни съдове в таза, променения хормонален фон и по-слабата физическа активност. За да се подобри кръвотокът и да се предотврати отичането, трябва да се ограничи солта, която има свойството да задържа течности в организма, както и да се увеличат разходките сред природата.

Оплакванията, свързани с дишането, бъдещите майки по-често имат в края на бременността. През последните два-три месеца дишането става повърхностно, тъй като нарасналата матка започва да притиска органите в долната част на гръдния кош и белият дроб е лишен от пространство да се разширява при дишане, както обикновено. Подобно повърхностно дишане е и по-лесно изпълнимо за жената, но е препоръчително да се отделя време за релакс и упражняване на дълбоко вдишване. Специалистите препоръчват бременните да спят на лявата страна.

Потиснатото настроение е неизбежно. За него пак е виновен прословутият прогестерон. При жени, които нямат афективно разстройство, помагат физическата активност като йога, плуване, пилатес, леки, упражнения и най-вече разходките на чист въздух, съветва д-р Илиев. Друго много важно правило е жената да не се концентрира само върху бременността си. Помага и избягването на разговори с други бъдещи майки, както и по-малко четене на всякакви статии в интернет. Подкрепата от страна на близките може да ви избави от депресията.

Това, което със сигурност НЕ трябва да прави бременната, е да пуши, да пие концентрати и да използва наркотици, категорични са гинеколозите. Виното и бирата не са в списъка на забранените неща. В него обаче са захарта, солта, въглехидратите и бялото брашно. В Европа за нормално напълняване по време на бременност се смята жената да качи 10 килограма, докато у нас нормата е 12 кг. Повече от това означава по-големи рискове за родилката и бебето.

Има много заблуди по отношение на рисковите фактори при една бременност. Една от тях е възрастта на жената. „Насаждането на чувство за непълноценност на дама, която е на 35-40 години и още не е родила, както и предразсъдъците, че зачеване на тези години би могло да бъде опасно, са абсолютно погрешни“, твърди д-р Илиев. Другите разпространени митове са, че ако жената е по-дребна или с по-тесен таз, ще роди по-трудно.

Риск обаче крият високото кръвно, повишаването на кръвната захар, някои неврологични заболявания или големи хирургични операции. Много състояния на самата бременност може да носят опасност – това са разположението на плацентата, многоплодната бременност, повишеното количество на околоплодните води, някои състояния на плода като сърдечни или бъбречни аномалии и непълна диафрагма

Защо повръщат бременните? Повръщането, което се явява в началото на бременността, за много жени е признак, че всичко е нормално и наред. И около 50-60% от бъдещите майки имат този проблем. Ако лекарят прецени, може да препоръча биохимично изследване на кръвта и на урината и да предприеме някакво лечение.

Токсикозата на бременността се среща в 3 степени

 • При леката повръщането е не по-вече от 5 пъти в денонощие. Бъдещата майка може да отслабне с 2-3 килограма, а анализът на кръвта и на урината не показва отклонения.  В този случай лекарят изписва лечение, но жената може да остане в дома си.
 • При по-тежката втора степен лечението е в болница. Жената повръща повече от 10 пъти за 24 часа, постоянно е замаяна, чувства слабост, а в урината може да има ацетон. Загубата на тегло е над 3 кг.
 • Тежката степен на токсикоза е относително рядка. При нея повръщанията са 20-25 пъти в денонощие, бременната не може да се храни, организмът ѝ бързо се обезводнява. Може да загуби 8-10 килограма и повече от теглото си. Обмяната на веществата се нарушава, анализът на урината показва наличие на ацетон и белтък.

Причините

Причините за токсикозата не са напълно проучени. Една от хипотезите е, че през бременността работата на нервната система се пренастройва, а хормоналните нива са променливи.
И един от хормоните – хорион гонадотропин, който е отговорен за образуване на плацентата, е причина за повръщането. 

Роля има и имунната система. Организмът на бебето е „чуждо тяло“ и ембрионът има антигени, към които майката изявява защитна реакция. От значение са също така генетиката, нарушеният обмен на вещества и недостигът на витамини в организма на майката. Стресът, проблеми със съня, неправилното хранене и пушенето също допринасят и могат да отключат позивите за повръщане.

Затова лекарите препоръчват – правилно хранене, чист въздух и пълноценен отдих за бъдещите майки.

8 съвета как симптомите могат да бъдат облекчени

 • Позивите за повръщане се усилват, ако стомахът е празен. Затова е добре бременната да хапва малки порции храна, но често – например 5-6 пъти на ден.
 • При събуждане сутрин е добре бременната да не бърза и да скача от кревата. Може да хапе нещо малко още, докато си е в леглото.
 • Заради токсикозата много жени през първите 2-3 седмици на бременността въобще не искат да ядат нищо. Само при вида и от миризмата на храната, започва да им се гади. В същото време и вкусът на жената се променя. Хапва ѝ се солено и кисело. Или пък екзотични тропически плодове. Не е разумно да се ограничава, категорични са лекарите.
 • Мазна храна, пържено, пикантно и кисело усилват позивите да повръщане. Вместо тях е по-добре бременната да яде богата на белтъчини и витамини храна. И винаги да има под ръка орехи.
 • Дори миризмата на тенджерите може да доведе до повръщане. Затова в този период, когато ѝ се гади, е по-разумно бъдещата майка въобще да не се върти около кухнята и да не готви. Тя може да залъже глада си със плодове, сирене, мюсли, кисело мляко и орехи.
 • При честото повръщане организмът се обезводнява. Добре е бременната да пие повече течности, но не по време на ядене, а между храненията. Може да е обикновена или минерална вода, чай с лимон, джинджифил или мента, които помагат при гадене и повръщане.
 • При някои бременни от помощ са мултивитамините. Няма безспорни доказателства, че помагат, но нищо не пречи да се пробва. Посъветвайте се с вашия лекар какви витамини да пиете и питайте за дозата.
 • Пробвайте с алтернативна медицина – рефлексотерапия и акупунктура.