ДЖИНДЖИФИЛ

В Европа познаваме джинджифила от ХІІІ век, когато Марко Поло го пренесъл на Стария континент. Първоначално се използвал предимно в медицината. На Острова в миналото дори е имало улици, наречени на джинджифила. На „Джинджър стрийт“ се предлагали само и единствено продукти с джинджифил.

Подправка с невероятна история и тонове различни начини за употреба. Билка, която е била почитана от древни времена, та до днес. И има защо. Джинджифилът е сред най-здравословните и най-вкусните билки на планетата. Той е зареден с хранителни вещества и биоактивни съединения, които имат мощни ползи за нашето тяло и мозък.

Джинджифилът е продукт, който според специалистите, трябва да присъства във всяко домакинство и да се използва редовно, защото времената, в които живеем предполагат често наличие точно на проблемите, с които се бори той:

  • Лошо хранене.
  • Отслабен имунитет.
  • Вътрешни възпалителни процеси.
  • Излишно тегло.
Джинджифил

ДЖИНДЖИФИЛЪТ СЪДЪРЖА GINGEROL, ВЕЩЕСТВО С МОЩЕН ЛЕКАРСТВЕН ПОТЕНЦИАЛ

Джинджифилът е цъфтящо растение с произход от Китай. Той принадлежи към семейство Zingiberaceae и е тясно свързан с куркумата, кардамона и галангала. Коренището (подземна част на стъблото) е частта, която обикновено се използва като подправка. Най-често се нарича джинджифилов корен или просто джинджифил.

Джинджифилът има много дълга история на употреба в различни форми на традиционната и алтернативната медицина. Джинджифилът е изключително многопрофилна билка. Използва се за подпомагане на храносмилането, намаляване на гаденето и борба с грипа и обикновената настинка, както и при можество други здравословни състояния и неразположения.

Джинджифилът може да се използва пресен, сушен, на прах или като масло или сок, добавя се към преработени храни и козметика. Като вкусна, пикантнта и ароматна подправка, джинжифилът е много често срещана съставка в рецептите. Уникалният аромат и вкус на джинджифила идват от неговите естествени масла, най-важното от които е гингеролът.

Gingerol е основното биоактивно съединение в джинджифила, отговорно за голяма част от неговите лечебни свойства. Има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти.

ДЖИНДЖИФИЛЪТ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ПРИ …

ЛЕЧЕНИЕ НА ХРОНИЧНИ ПРОБЛЕМИ С ХРАНОСМИЛАНЕТО

Хроничното лошо и нарушено храносмилане (диспепсия) се характеризира с повтаряща се болка и дискомфорт в горната част на стомаха.

Смята се, че забавеното изпразване на стомаха е основен двигател на храносмилането. Интересно е, че джинджифилът е показал, че ускорява изпразването на стомаха при хора с това състояние.

При редовен прием на чай от джинджифил например, се стимулира перисталтиката, фактор, който е добре да се вземе под внимание, защото много хора имат проблем с нея, от където и състояния като запек, газове, подуване на стомаха и червата и други.

Проучвания сочат, че джинджифилът ускорява изпразването на стомаха, което може да бъде от полза за хора с лошо храносмилане и свързан с него стомашен дискомфорт.е като вирус, и джинджифилът е нещото, което може да ни помогне да се справим с него.

АКТИВНИТЕ МУ СЪСТАВКИ ПОМАГАТ ПРИ БОРБА С ИНФЕКЦИИТЕ

Gingerol, биоактивното вещество в пресния корен джинджифил, може да помогне за намаляване на риска от инфекции.

Всъщност според различни изследвания екстрактът от джинджифил може да инхибира растежа на много различни видове бактерии.

Той е много ефективен срещу устните бактерии, свързани с възпалителни заболявания на венците, като гингивит и пародонтит.

Джинджифилът помага на организма да вдигне леко вътрешната температура, като по този начин помага на имунната система да се пребори бързо с нарушителите.

Джинджифилът е признат като едно от най-мощните противовъзпалителни средства и има изключително лечебен ефект върху горните дихателни пътища, така че всичко, което бихме могли да инхалираме като вирус, и джинджифилът е нещото, което може да ни помогне да се справим с него.

ПРИ СТОМАШНО НЕРАЗПОЛОЖЕНИЕ И СРЕЩУ СУТРЕШНО ГАДЕНЕ

Джинджифилът може да помогне при много форми на стомашно неразположение и е особено ефективен срещу сутрешно гадене

Пикантният корен има дълга история на употреба като лек срещу морска болест и има някои доказателства, че той може да бъде толкова ефективен срещу гадане, колкото лекарствата с рецепта.

Различни проучвания сочат, че 1-1,5 грама джинджифил може да помогне за предотвратяване на различни видове гадене. Това се отнася за морска болест, гадене, свързано с химиотерапия, гадене след операция и сутрешно гадене.

ДЖИНДЖИФИЛЪТ МОЖЕ ДА НАМАЛИ МУСКУЛНАТА БОЛКА ВСЛЕДСТВИЕ ФИЗИЧЕСКО НАТОВАРВАНЕ

Доказано е, че джинджифилът е ефективен срещу мускулна болка, предизвикана от упражнения. Джинджифилът няма незабавно въздействие, но може да бъде ефективен за намаляване на ежедневната прогресия на мускулната болка.

Проучвания сочат, че джинджифилът е ефективен за намаляване на ежедневната прогресия на мускулната болка и може да намали мускулната болезненост.

ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИТЕ ЕФЕКТИ МОГАТ ДА ОБЛЕКЧАТ АРТРИТНИ СИМПТОМИ

Джинджифилът има противовъзпалително действие, което означава, че намалява отока. Това може да е особено полезно за лечение на симптоми, както на ревматоиден артрит, така и на остеоартрит. Приемът на джинджифил и прилагането на джинджифилов компрес / пластир върху кожата, можа да помогне за облекчение от болка, скованост и подуване.

Има някои изследвания, показващи, че джинджифилът е ефективен за намаляване на симптомите на остеоартрит, което е много често срещан здравословен проблем.

Коренът от джинджифил е богат на витамин C и витамини от група В, съдържа ценни минерали, етерични масла и незаменими аминокиселини, които го правят мощно средство за засилване на имунната система.

Джинджифилът съдържа важни ензими, подпомагащи доброто храносмилане и доказано помага за преодоляване на киселинен рефлукс, подуване и газове в стомаха.

Лютите съставки на джинджифила (джинджероли и шогаоли) стимулират метаболизма и тонизират мускулите на червата при нередовен стомах.

Джинджифилът стимулира кръвообращението, повишава телесната температура и чисти токсините от организма и, като резултат, повишава имунната защита и зарежда осезаемо тялото с повече енергия.

Антихистаминовите свойства на джинджифила помагат и при лечение на алергии – честа причина за респираторни заболявания, като астма и бронхит.

Джинджифилът е мощно средство за подобряване на концентрацията и паметта – билката съдържа вещества, които стимулират мозъчното кръвообращение, дори и в най-малките кръвоносни съдове.

Съдържащите се в джинджифила фитохимикали го правят антиоксидант номер 1 в света на растенията.