ГАДЕНЕ

Гадене: стомашен дискомфорт, който е придружен с желание за повръщане.

Само по себе си гаденето не представлява заболяване, а е по-скоро симптом на вътрешен проблем или болестно състояние. Може да бъде краткотрайно или дълготрайно, а произходът му – физически или психологически.

Симптоми придружаващи гаденето

Гаденето може да бъде съпроводено с повръщане, диария, болки в корема, главоболие, повишена телесна температура, мускулна слабост, отпадналост и други.

Гаденето – на какво се дължи и кое го предизвиква?

 • Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини – прилошаване при пътуване (морска болест, въздушна болест, движение с кола), топлинен и слънчев удар, коремна травма, отравяне с хранителни продукти и отровни растения, химическо отравяне (акрилни бои, пропанолол, хлебна сода, ДДТ, бензин), мозъчно сътресение, чуждо тяло в ухото, алергична реакция.
 • Болести на ухото и мастоидния израстък – вертиго, лабиринтит, болест на Мениер (Meniere’s disease), перфорация на тъпанчето, нарушение на вестибуларната функция.
 •  Болести на нервната система – мигрена, мозъчен оток, менингит, енцефалит.
 •  Болести на храносмилателната система – гастроентерит, остър панкреатит, хроничен панкреатит, запушване на червата, камъни в жлъчката, холецистит, холангит, гастроинтестинална рефлуксна болест, болест на Крон (Crohn’s disease), исхемия на червата, пептична язва, полип на стомаха, цьолиакия, улцерозен колит, гастрит, колит илеус, язва на дванадесетопръстника, диспепсия, остър апендицит, ингвинална херния, дивертикули на червата, синдром на раздразненото черво, запек, перитонит, алкохолна болест на черния дроб, токсично увреждане на черния дроб, чернодробна недостатъчност, нарушена резорбция, причинена от непоносимост към въглехидрати, масти, белтък и нишесте.
 •  Външни причини за заболеваемост и смъртност – странични ефект от лекарствени медикаменти (химиотерапевтици).
 •  Бременност, раждане и послеродов период – бременност.
 •  Психични и поведенчески разстройства – психическо напрежение, генерализирана тревожност, депресия, силно притеснение, остра стресова реакция, булимия невроза, анорексия невроза, паническо разстройство, посттравматично стресово разстройство.
 • Болести на органите на кръвообращението – инсулт, инфаркт, кардиомиопатии, сърдечни атаки, сърдечна недостатъчност, аневризма, есенциална хипертония, стенокардия, хипотония.
 •  Болести на ендокринната система – диабетна кетоацидоза, Адисонова криза, захарен диабет, непоносимост към лактоза, недоимък на магнезий, недостиг на витамини и минерали.
 •  Новообразувания – мозъчен тумор, рак на черния дроб, рак на панкреаса, рак на стомаха, рак на дебелото черво.
 •  Инфекциозни и паразитни болести – вирусен хепатит, шигелоза, холера, салмонелозен ентерит, инфекция с хеликобактер пилори, амебиаза, бактериално хранително отравяне, диария и гастроентерит с инфекциозен произход, скарлатина, варицела, инфекция с херпес зостер.
 •  Болести на дихателната система – грип, хроничен синуит.
 •  Болести на окото и придатъците му – глаукома.
 • Болести на пикочо-половата система – салпингит и оофорит, цистит, гломерулонефрит, пиелонефрит, бъбречна недостатъчност, тубулоинтерстициален нефрит, камък в бъбрека, уретера или долните пикочни пътища, бъбречна колика, възпалителни болести на женските тазови органи, синдром на предменструално напрежение, дисменорея, орхит, епидидимит.
 •  Фактори, влияещи върху здравното състояние – употреба на алкохол.
 •  Други – прием на голямо количество храна, прием на големи количества кофеин.

Преяждане – Прием на големи количества храна

Преяждането или консумирането на определени храни (пикантни или такива с високо съдържание на мазнини), могат да разстроят стомаха и да предизвикат гадене. Консумацията на храни към които сте алергични също може да причини гадене.


Силна болка

Състояния придружени със силна болка могат да доведат до гадене. Пример за такива са болезнени състояния като панкреатит, камъни в жлъчния мехур, камъни в бъбреците и други.


Язва

Уврежданията на стомашната лигавица или лигавицата на тънките черва, могат да се проявят също с гадене. При прием на храна, язвата може да причини усещане за парене и внезапно гадене.


Киселини или гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)

При тези състояния съдържанието на стомаха се връща обратно по хранопровода. Това създава усещане за парене, което причинява гадене.


Инфекция

Бактериалните и вирусни инфекции могат да засегнат стомаха и да доведат до гадене. Освен това редица бактерии причиняват хранителни отравяния, които също се съпровождат с гадене.


Лекарства и медикаменти

Приемането на някои лекарства – може да разстрои стомаха и да предизвика гадене. Не забравяйте да прочетете внимателно информацията от листовката за медикамента, който приемате – това може да ви помогне да намалите гаденето, свързано с неговия прием.


Морска болест

Това заболяване възниква по време на пътуване и се придружава с гадене, а много често и със замаяност и повръщане.

Има няколко начина да се опитате да предотвратите гаденето. Ако те не повлияват състоянието е необходимо да потърсите лекарска помощ:

 •     излезте на чист въздух;
 •     яжте бавно, по-често и по-малко през деня;
 •     яжте леки и меки храни;
 •     избягвайте трудно усвоимите храни (пържено, мазно, сладни храни);
 •     не смесвайте топли и студени храни;
 •     консумирайте храни, които са студени или със стайна температура;
 •     пийте течности между храненията, а не по време на хранене;
 •     пийте бавно напитките;
 •     избягвайте силни миризми;
 •     избягвайте активност след хранене.

Повръщането може да бъде предотвратено чрез консумация на малки количества чисти, подсладени течности, като сода (газирана вода), плодови сокове (с изключение на портокал и грейпфрут, защото те са твърде кисели) или чайове (добър ефект оказва чаят от джинджифил и мента). Напитките, съдържащи захар, успокояват стомаха по-добре от другите течности.

Активността може да влоши гаденето и може да доведе до повръщане, затова се препоръчва да си почивате.

Гаденето представлява усещане за дискомфорт в горната част на стомаха с желание за повръщане. Само по себе си гаденето не е заболяване, а е по-скоро симптом на вътрешен проблем или болестно състояние. Може да бъде краткотрайно или дълготрайно, а произходът му – физически или психологически.

След операция е нормално да се събудите с чувство за гадене. То може да продължи до 24 часа, докато влиянието на упойката не изчезне съвсем. Съвременните упойки предизвикват много по-малко гадене и повръщане. Ако сте претърпели операция на стомаха или червата, в носа ви ще има тънка тръбичка, която ще влиза надолу в стомаха. Тя се нарича назогастрална сонда, източва стомашните течности и така облекчава гаденето. Въпреки това, все още може да чувствате гадене в продължение на няколко дни. Сондата няма да повлияе на способността ви да говорите.

По време на лъчетерапия малко пациенти имат усещане за гадене – това зависи коя част на тялото се облъчва. На някои им става лошо в началото на курса на лечение и откриват, че гаденето често изчезва в рамките на един или два дни. Други започват да се чувстват зле по-късно. Гаденето може да продължи до няколко седмици след края на лечението.

Химиотерапията обикновено продължава няколко месеца. В повечето случаи всеки курс е последван от период на почивка. Гаденето или повръщането може да се появят няколко часа след лечението, но понякога и по-рано. Обикновено повръщането спира в рамките на 48 часа, а гаденето – в рамките на 72 часа. Понякога гаденето може да продължи по-дълго. Някои таблетки за химиотерапия, приемани в домашни условия, могат да предизвикат гадене.

Изпреварващото гадене или повръщане може да бъде продиктувано от нещо, което ви напомня за предишно лечение, предизвикало гадене. Не забравяйте, че гаденето няма нищо общо с вашето заболяване или лечение. Може просто да сте яли нещо, което е разстроило стомаха ви.

Сутрешно гадене

Симптоми при гадене

Гаденето може да бъде съпроводено с повишена телесна температура, мускулна слабост, отпадналост, повръщане, главоболие. Повечето хора описват гаденето като „да ти е лошо“ или „да ти се повдига“. Понякога може да ни се гади и след преяждане. Това чувство постепенно отшумява със смилането на храната.

Гаденето идва на вълни и може да ви накара да повръщате. То често се появява преди или след повръщане. Може изведнъж да ви стане студено, да ви облее студена пот, да се почувствате замаяни, да пребледнеете. Може да забележите промяна в дишането и в пулса. Точно преди да повърнете, може да започнете да отделяте по-голямо количество слюнка.

Дори когато повръщането е спряло, гаденето може да продължи. Често е по-трудно да се спре гаденето, отколкото повръщането. Всъщност повръщането може да облекчи гаденето. След повръщане най-вероятно ще се чувствате отпаднали и нестабилни и ще трябва да си починете за известно време.

Гаденето и повръщането са неприятни усещания и се влошават от факта, че не могат да бъдат контролирани. Бъдете сигурни, че ще бъде направено всичко възможно, за да се предотврати или намали вероятността да ви се гади и да повръщате.

Диагностициране при гадене

Когато гаденето е явление, което продължава дълго време трябва да се посети лекар, за да се установят точните причини за появяването му. Специалистът трябва да се запознае с всички факти около началото на гаденето, какво го провокира и при какви условия се успокоява.

Необходимо е да се изясни времето на проявата на гаденето – преди или след хранене, при промяна на положението на тялото. Трябва да се установи дали болният е облекчен след повръщане.

При наличие на повръщане се прави характеристика на повърнатите материали – дали е храна, стомашен или жлъчен сок, кръв. Назначават се изследвания, кръвни тестове и проба от урина.

На жените, които страдат от сутрешно гадене се назначава тест за бременност.

Лечение на гаденето

В много случаи гаденето се елиминира с помощта на симптоматично лечение, което се провежда с цел установяване напричиняващото го потенциално заболяване. Гаденето и евентуалното повръщане, причинено от него, се влошават изключително много, когато болният е обезводнен. Това води до утежняване на симптомите и въвличането в поредица от тежки обстоятелства.

При наличие на силно гадене, болният не би могъл да приема течности. Това води до дехидратация, която от своя страна подсилва усещането за гадене. В този случай се налага интравенозното вливане на течности. Съществуват редица лекарства, които потискат гаденето, но прилагането им зависи от способността на пациента да ги възприеме.

Медикаментозното лечение се прилага под формата на хапчета, течности, интравенозна или интрамускулна инжекция, разтворими под езика таблетки.

 Важни добавки:

 • Пчелно млечице и/или Пчелен полен; съдържа витамин В-комплекс, предпазва от нервност и стрес.
 • Мултиминерали, необходими за правилния строеж и функциониране на тялото.
 • ВитаминиВ-комплекс – 300 мг., В1 – 100мг., В6 – 100 мг.
 • Минерали – Мултиминерали, Магнезий – 300 мг.

Хранителен режим

Първата стъпка към овладяването на гаденето и повръщането е промяна в хранителния режим. В повечето случаи, хората, които усещат гадене си мислят, че ако хапнат нещо, гаденето може да се засили. Има храни обаче, които облекчават гаденето. Такива са:

 • Ябълки – изяждането на една ябълка може да намали гаденето. Това се дължи на фибрите, които съдържа ябълката. Освен това, в ябълката се съдържа пектин, който елиминира токсините натрупани в стомаха, причиняващи гаденето. Изяждането на повече от една ябълка на едно хранене може да влоши симптомите, поради чувството за тежест и затрудненото смилане на по-голямото количества храна.
 • Бисквити с високо съдържание на фибри. Тези храни водят до абсорбиране на киселините в стомаха. За да се предотврати сутрешното повръщане, е препоръчително вечер да се приемат няколко бисквитки преди заспиване.
 • Ядките също са подходящи при гадене. Те съдържат лесноусвоим протеин, който бързо възстановява липсата на енергия. Недостатъчното съдържание на белтъци може да бъде причина за гадене.
 • Банани – те са препоръчителни, ако гаденето е придружено от диария. В този случай, освен гаденето, има дехидратация и загуба на калий. С консумацията на банани ще се намали гаденето и ще се възстанови загубеният калий. Ако не сте в състояние да консумирате твърда храна, може бананът да се използва като единствена храна, до момента, в който сте в състояние да консумирате и други.
 • Препечени филийки, сухари или други твърди храни;
 • Яжте малки порции, но често през деня;
 • Студени или леки храни, като сандвичи, плодове, извара и сладолед са източник на нужните за организма вещества и нямат силен аромат;
 • Пийте течности, например джинджифилова бира, плодови сокове, газирани напитки, смучете кубчета лед.

Освен храненето, трябва да се обърне и голямо внимание на възстановяването на водното съдържание в организма. Препоръчва се консумация на над 3 литра вода на ден, освен това най-препоръчителни за този период за спортните напитки, които съдържат комбинация от минерали, възстановяващи водно-електролитния баланс в организма.

Трябва да се избягват храните, които дразнят допълнително стомаха. Към тази група принадлежат мазните, пържените и силно подправените храни. Кофеин, алкохол и цигари допълнително утежняват чувството на гадене.

Временно от вашето меню трябва да се изключат трудносмилаеми храни, като гъби, тестените изделия, тлъсти меса. Гаденето и позивите за повръщане не бива да се третират с глад, защото леката храна стабилизира ритъма на съкращенията и по този начин намалява дразненето в стомаха. Храната трябва да бъде приемана на малки порции.

Болният трябва да приема повече течност, прясно изтискани сокове, но не бива да се пият твърде студени или горещи напитки. Мляко също е противопоказно при гаденето, защото предизвиква ферментация.

Билколечение

 • Настойки от лайка и мента са много полезно средство срещу гаденето.
 • Топъл компрес с масло от лайка, карамфил и лавандула поставен върху стомаха успокоява състоянието му.
 • Отлично средство срещу гаденето и повръщането е сок от моркови, примесен с малко джинджифил. Почистват се четири моркова и едно парче пресен джинджифилов корен и се изцеждат в сокоизтисквачка. Сокът може да се пие веднага.
 • Алтернативни варианти са чай от джинджифил с малко мед или настърган пресен джинджифил върху филийка хляб с или без мед.
 • 1 ч.л. стрити листа джоджен се заливат с 250 мл вряла вода и се сваряват за 2 минути. След това сместа трябва да се остави за един час. Получената запарка се прецежда и през 30 минути се приема по 1 с.л.
 • Оризовата вода помага за облекчаване на гаденето, особено, в случаите, при което се дължи на възпаление на стомаха (гастрит). За предпочитане е употребата на бял ориз, а не на кафяв, тъй като белият ориз е по-богат на нишесте и по-лесен за храносмилане. Сварете една чаша ориз във вода, в съотношение 1:1,5. Прецедете разтвора и пийте от водата.
 • Кимионът има способността да стимулира ензимната секреция от панкреаса, което може да облекчи гаденето, дължащо се на храносмилателни проблеми. Домашно лекарство може да се приготви с помощта на семена от кимион накиснати в лимонов сок. След като престоят една нощ в лимоновия сок, на другия ден се изсушават и се приема по 1 чаена лъжичка от семената, разредени в една чаена чаша вода. Пие се 3 последователни дни сутрин на гладно за лечение на гаденето.

Практически съвети:

 • Дишай бавно – вдишвай през носа и издишвай през устата, или се опитай да си представиш нещо хубаво.
 • Смучи или дъвчи парчета лед, или смучи парче пресен лимон.
 • Ако четкането на зъбите предизвиква гадене, опитай с вода за уста вместо това и я ползвай редовно, за да бъде устата ти свежа.
 • Пробвай да неутрализираш киселината в стомаха с чаша мляко или две таблетки калций.
 • Сложи на гърлото студена кърпа или пакет с лед.
 • Поддържай приема на течности постоянен, дори и да не искаш да приемаш твърда храна (може да помогне това да не смесваш твърди с течни храни по време на едно хранене).
 • Упражни натиск или наложи лед върху костите в основата на черепа си (отзад на врата, зад всяко ухо).
 • Пробвай с гривни за облекчаване на гаденето: те имат малко бутонче, което оказва натиск в една определена точка, за да облекчи гаденето и могат да бъдат открити в повечето аптеки.
 • Cвeжият въздyx oблeĸчaвa cимптoмитe нa гaдeнe. Taĸa мoжe дa ви пoмoгнe дa ce фoĸycиpaтe въpxy нeщo paзличнo oт гaдeнeтo. Oпитaйтe дa ceднeтe пpeд вeнтилaтop или пpoзopeц пpи пъpвитe пpизнaци нa гaдeнe, ocoбeнo aĸo cтe нaпpeгнaти.
 • Aĸyпpecypa e aлтepнaтивнa лeĸapcтвeнa тepaпия, ĸoятo yпpaжнявa нaтиcĸ въpxy oпpeдeлeни oблacти нa тялoтo, зa дa oблeĸчи cимптoмитe. Toчĸaтa нa нaтиcĸ зa гaдeнe e нa вътpeшнaтa ви ĸитĸa, oĸoлo двa и пoлoвинa caнтимeтpa нaдoлy, мeждy двe гoлeми cyxoжилия. Зa дa oблeĸчитe гaдeнeтo, нaтиcнeтe тaзи тoчĸa нa нaлягaнe в ĸpъгooбpaзнo движeниe зa няĸoлĸo минyти.

Профилактика:

 • Не яжте насила.
 • Избягвайте да лежите по гръб веднага след хранене. Ако имате нужда да си починете, седнете или заемете полулегнало положение за 30 до 60 минути.
 • Ако кашляте и се давите поради наличие на гъсти секрети и това предизвиква гадене или повръщане, изплаквайте устата си с топла солена вода преди и след ядене.
 • Разсейвайте се. Съсредоточете вниманието си върху музика, кръстословици, игри, телевизия, пъзели, писане на писма, четене.
 • Запознайте се с техники за релаксация, които биха ви помогнали да контролирате гаденето.
 • Не правете резки движения.
 • Гаденето може да бъде предизвикано от запек. Ако имате нередовен стомах, вземете мерки.
 • При повечето пациенти Метоклопрамид (Реглан) е отлично лекарство за контролиране на гаденето. Има и други добри медикаменти против гадене, но повечето от тях предизвикват тежка сънливост.