ГАДЕНЕ И БРЕМЕННОСТ

Гаденето е неприятно, но… пази бебето

Ако в първите месеци на бременността гаденето и повръщането са ваши спътници, сигурно лекарят ви е посъветвал по-често да похапвате солети, бисквити, сухари… Това състояние вероятно доста ви тревожи, защото се страхувате то да не се отразява зле и на плода в корема ви. Отхвърлете тази мисъл! През първите месеци гаденето е признак, че организмът на бъдещата майка е… предпазен от спонтанен аборт.

Вярно ли е?

Може би сте изпитали гадене още преди тестът за бременност да е дал „показанията“ си? И това ви е подсказало, че бебето вече е поръчано… При около 75% от бъдещите майки повръщането през първите месеци е почти ежедневен спътник. При някои то се появява сутрин след ставане от леглото, други дори през нощта тичат до тоалетната.

Всеки организъм реагира различно на бременността. Щастливки са тези, които изобщо не се срещат с гаденето. Късмет имат и онези, при които то се появява само за кратко. Някои бременни имат и добри, и лоши дни. Утешителен е фактът, че гаденето и повръщането изчезват към края на третия месец. В по-тежките случаи бъдещите майки трябва да ги изтърпяват чак до шестия месец. Най-зле са онези около 2%, които са жертва на много тежката им форма. Те отслабват, организмът им губи ценни витамини и минерали, обезводнява се и се налага да постъпят в болница.

Гадене и бременност – въпроси , отговори , съвети …

Вашият най-голям враг, но и приятел през 9-те месеца са хормоните. Много от състоянията, които ще преживеете през този период от живота си, се обясняват с действието на едни или други хормони. Ако започнете да плачете на някоя сапунка – нещо, което никога не ви се е случвало преди зачеването, или пък ви нападне акне, все ще са виновни хормоните. И гаденето се причинява от повишеното хормонално ниво между 8-ата и 12-ата гестационна седмица. Има и една доста интересна хипотеза – учени предполагат, че по този начин организмът се опитва да отхвърли сперматозоида, който е оплодил яйцеклетката и е външен дразнител.

Може да ви звучи нелогично, но гаденето има и положителна роля. Най-вероятно сте забелязали, че ви се повръща само при срещата с определени миризми и храни. Според американски учени бременната развива отвращение към онова, което би могло да навреди на детето. Установено например е, че на първите места в списъка на отблъскващите миризми са тези на алкохола, кофеина и перилните препарати. Не се изненадвайте, ако не се чувствате комфортно и в градския транспорт. Кислородът там е оскъден, а това е опасно за плода. Бебето се предпазва чрез гаденето ви. При доста бременни дискомфорт предизвиква и миризмата на месо, яйца и риба. Всъщност тези храни създават „плодородна почва“ за развитието на бактерии като листерия, салмонела, ешерихиа коли, които са опасни за плода. Хитро го е измислила природата – чрез гаденето и повръщането организмът се предпазва от вредните за него вещества и така закриля здравето на бъдещото бебе.

Ако сте от онези 75%, които всеки ден страдат от гадене, най-вероятно сте се убедили, че то съвсем не е най-голямото зло през 9-те месеца. Но все пак може да има и опасни последици. Бъдещите майки, които често повръщат, могат да се обезводнят. Те поемат по-малко храна и течности, а това създава рискове за развитието на бебето.

Можете да противодействате на обезводняването, като пиете по-често вода на малки глътки. Така течността ще се задържа в организма ви най-дълго време. Опитайте и с мляко, чай от маточина, мента или лайка, с прясно изцеден плодов сок. Гаденето може да се потисне и с парче лед, сложено под езика, както и с консумирането на плодове – най-вече круши, грозде, диня. Ето и една изпитана рецепта за питие: в чаша топла вода разтворете по ½ чаена лъжичка сол и мед. Пийте на малки глътки продължително време.

Ако гаденето ви тормози рано сутрин, хапнете парченце сух хляб, солети, бисквити или сухар. Така нивото на кръвната ви захар ще се повиши и гаденето ще изчезне. През деня хапвайте малки порции, но по-често. Не бива да оставате гладна. Ако стомахът ви е празен, позивите за повръщане веднага ще се появят.

Добър вариант за справяне с проблема са Шуслерови соли № 2 калциев фосфат и № 7 магнезиев фосфат. Необходими са по 5 таблетки от всяка на ден. Сол № 2 подпомага деленето на клетките на плода и регенерацията на бременната, а № 7 успокоява спазмите на стомаха. При често повръщане и опасност от обезводняване трябва да се приема и сол № 8 натриев хлорид в същата дозировка.

Изпитан враг на гаденето са картофите. В случай че не можете да ядете нищо друго, хапвайте варени или задушени картофи.

Честите разходки и почивки също могат да прогонят повръщането. Срещу него можете да използвате и ароматни свещи, като най-ефективно действие има мирисът на лимон.

Със сигурност само при мисълта за тези глезотии Ви става лошо. А пък усетите ли ароматите им, се изпарявате яко дим от кухнята. 75% от бременните се чувстват така, а всяка 3-та бъдеща майка повръща през първите месеци от бременността си. Колко често и кога точно ги сполетява това нещастие, е твърде различно. В повечето случаи гаденето изчезва към края на третия месец от началото на бременността, някои бременни се налага да го понасят, разбира се с различна интензивност, до края на 6-я месец. Но колкото и да Ви е гадно, може би ще Ви успокои-поне отчасти-мисълта, че плодът Ви се развива нормално! Изследвания на учени доказват хипотезата, че гаденето при бременните върви ръка за ръка със здравословното развитие на бебето Ви.

Причини

До скоро причините за това неразположение не бяха известни. Днес се знае със сигурност, че повръщането по време на бременността е наследствено. И че за това са виновни хормоните. Резултатите от проучвания показват, че при жените, на които често им се гади, концентрацията на хормона HCG (бг.ЧХГ-човешки хорион-гонадотропин) е завишена. Между осмата и десетата седмица от бременността нивото на хормона достига апогея си и отшумява в повечето случаи след 12-та седмица.мон.

Особено успокоителен е резултатът от изследванията на американски учени от университета Корнъл в Ню Йорк, а именно че неприятното чувство през първите седмици на бременността не се появява току-така, а си има обяснение-по този начин природата предпазва бебчето. При 80000-те хиляди бременни, наблюдавани в рамките на мащабно изследване, се наблюдава отвращение от вещества, вредни за плода им-алккохол, никотин и кафе. Голяма част отвръщат поглед и от месото, яйцата, рибата. В тези хранителни вещества се развиват бактерии, които могат да навредят на бебчето. Хипотезата на американските учени, че гаденето и повръщането увеличават вероятността от здравословно развитие на плода, се потвърждава и от други проучвания, които пък от своя страна доказват, че при споменатата група бременни рискът от спонтанен аборт е значително по-нисък.

Независимо от всички положителни ефекти, гаденето и съпровождащото го понякога повръщане са свързани и с рискове за бременността. Дамите приемат по-малко течности и храна, по този начин намаляват притока на минерали за плода си. Ето защо в такива ситуации трябва да се приемат повече течности. Следните съвети биха направили живота Ви по-лесен:

 •  Гаденето сутрин рано е особено интензивно, понеже по това време нивото на кръвната захар е занижено. Опитайте още преди да сте се измъкнала от леглото да похапнете мъничко сух хляб, сухар или изсушени плодове. Изпийте чаша леко подсладен ментов чай, така ще се поотпуснете, а и нивото на кръвната захар ще се покачи.
 •  Пийте повече течности-пробвайте повече различни напитки и наблюдавайте реакцията на стомаха Ви-коя ли пък ще му подейства най-благоприятно? Дали ще е водата, ледено изстудени напитки като вода, мляко, кола със захар, но без кофеин, или пък чай, зеленчуков бульон?
 •  Като алтернатива можете да опитате с богати на вода плодове-напр. диня или грозде. Или пък тествайте плодов сладолед или лимон
 • Избягвайте мазни и храни с повече подправки. Леките храни- плодове, зеленчуци или млечни продукти- не натоварват стомаха и са основно условие за здравословно хранене
 •  Хранете се по-често с по-малки порции. Ръфайте честичко сухар, овесени ядки или пък банан, важно е стомахът Ви да не остава съвсем празен. Най-доброто средство против гаденето е то да не се допуска въобще. Дъвченето (напр. на тиквени семки) стимулира слюноотделянето, което пък убива гаденето.
 •  Крак на гаденето слагат и етерични масла като бергамот, мандарина, мента или ли

За сутрешното гадене през бременността

„Сутрешно гадене” всъщност не е много точно название. При някои бременни то може наистина да започне с най-силни симптоми сутринта, но да продължи през целия ден или пък да се появи по-късно и дори вечер. Също така интензивността му при различните жени и неговите симптоми от гадене до повръщане, са строго индивидуални.

Обикновено това състояние засяга около три четвърти от бременните жени през първия триместър. Сутрешното гадене е един от най-ранните симптоми на бременността и обикновено започва около 6-тата седмица, но е възможно и по-рано, като през следващите 1-2 месеца се засилва. Повечето жени започват да усещат облекчение около 14-тата седмица, но ако не сте от късметлийките, то може да продължи и по-дълго, както и да изчезва и да се появява и в по-късните етапи от бременността.

Разбира се, само защото гаденето е обичайно и обикновено продължава само няколко месеца, това не означава, че не е сериозно предизвикателство. И дори по-леката му форма може да ви изтощи и да ви кара да се чувствате изтощени и нещастни.


И все пак какви са причините за гаденето и повръщането през бременността? За съжаление все още не е установена точна такава, но вероятно е комбинация от многото физически промени, настъпващи в тялото в началото и по време на тези 9 месеца.

Някои от възможните причини са:

 • Човешки хорион-гонадотропин, по-често срещан като ЧХГ (hCG): нивата на този хормон се завишават много бързо в началото на бременността. Никой не знае до колко ЧХГ допринася за гаденето, но е основен заподозрян, защото времето на повишаването му съвпадат с неприятните усещания и повръщането. А и някои изследвания показват, че жените, които имат по-високи нива на ЧХГ, както и тези с многоплодна бременност, имат по-тежка и по-честа форма на сутрешно гадене.
 • Естроген: този хормон, който рязко се повишава през първите седмици и месеци на бременността е друг възможен виновник.
 • Изостреното усещане за мирис и чувствителност към миризми. Не е необичайно за бременната жена да се чувства затормозена от миризмата на чийзбургер, който някой яде през 4 стаи от нея, например. Някои аромати, дори такива, които до преди няколко седмици са ви били любими, сега да предизвикат рефлексът на гадене и дори повръщане. Според част от изследователите това може да е резултат от по-високите нива на естрогена, но за момента не е 100% потвърдено.
 •  Деликатен стомах. Стомасите на някои жени просто са по-чувствителни към промените в ранната бременност. Също така изследвания показват, че жените със стомашна бактерия Хеликобактер пилори, е по-вероятно да имат тежко и продължително гадене и повръщане.
 •  Някои учени предполагат, че има жени, които са психологически предразположени да имат гадене по време на бременност, като необичаен отговор на организма към стреса. За тази теория, обаче, няма убедителни или твърди доказателства. Единственото сигурно е, че ако постоянно ви се повдига и повръща, вие със сигурност ще се чувствате по-стресирани.

Как да облекчим поне малко неприятните усещания?

 • Хранете се по малко и често през целия ден, така че стомахът ви да не остава празен. Някои жени смятат, че въглехидратите са най-подходящи, когато ти се гади, но според едно проучване, храните с високо съдържание на белтъчини по-добре облекчават симтомите.
 • Оставете до леглото си леки закуски, като пакетче бисквити или крекери. Като се събудите сутрин, хапнете няколко и останете да си починете още малко преди да станете. Също така, не се изправяйте рязко от леглото, останете седнали за няколко минути.
 • Избягвайте храни, които ви дразнят като миризма. Макар да ви се струва, че това са реално всички, особено през първите седмици на бременността, постепенно ще разберете, кое ви кара да се чувствате добре, дори да не се вписва в идеално балансираното ви меню.
 • Придържайте се към по-обикновени храни, без много подправки. Опитайте се ястията ви да са със стайна температура или леко затоплени, защото когато е гореща, храната има по-силен аромат.
 • Избягвайте мазните храни, на които има трябва повече време да се усвоят от организма.
 • Приемайте течности най-вече между храненията и не пийте много наведнъж, за да избегнете подуване на стомаха. Добра стратегия е да пиете по малко, на глътки през целия ден.
 • Целта ви е да ви се събере около литър и половина течности на ден. Ако повръщате често, опитайте напитки, които съдържат захар, сол и калий, за да възстановите загубените електролити.
 • Внимавайте за нехранителни източници, които могат да предизвикат гадене. Това могат да са задушна, топла стая, силни парфюми, возене в кола или дори някои визуални стимули, като мигащи светлини.
 • Стомашният дискомфорт може да се засили също и ако сте уморени. Затова намирайте време да се отпуснете и да си починете, а ако имате време за кратка дрямка, още по-добре. Гледането на някой филм (за предпочитане да не е свързан с храна), разходка или отиване на гости в приятел може също да ви отпусне и да помогне за облекчаване на стреса.
 • Опитайте се да взимате пренаталните си витамини заедно с храна или непосредствено преди лягане. Консултирайте се и със следящия бременността ви лекар, дали може през първото тримесечие да приемате добавки без или с ниска доза на желязо, т.к. този минерал се усвоява трудно от храносмилателната система.
 • Пробвайте да облекчите симптомите с джинджифил. Настържете малко в топла вода и си направете джинджифилов чай, потърсете и такива бонбони или сладки.
 • За съжаление, може никой от тези или други варианти за облекчаване на гаденето и повръщането по време на бременността, да не проработи за вас. Добрата новина е, че все пак този период приключва и ще може да се насладите на положението си в очакване на малкия човек.