ВИТАМИН В6

Витамин В6 е водоразтворим витамин, който за първи път е изолиран през 30-те години на миналия век. Терминът витамин В6 се отнася до шест обичайни форми, а именно пиридоксал, пиридоксин, пиридоксамин и техните фосфорилирани форми. Посредством фосфат естерно производно пиридоксал 5′-фосфат е биоактивна коензимна форма, участваща в над 4% от всички ензимни реакции. Витамин B6 трябва да бъде получен от храната, защото хората не могат да го синтезират. Играе жизненоважна роля във функцията на над 100 ензими, които катализират съществените химични реакции в човешкото тяло . Многобройните биохимични реакции, катализирани от витамин В6-зависимите ензими, участват в основни биологични процеси, като например биосинтезата на хемоглобина и аминокиселините, както и метаболизма на мастните киселини. За отбелязване е, че витамин В6 функционира и като коензим за гликоген фосфорилазата, ензим, който катализира освобождаването на глюкоза от съхранявания гликоген. Голяма част от витамин В6 в човешкото тяло се намира в мускула, свързан с гликоген фосфорилаза. Също е коензим за реакции, които генерират глюкоза от аминокиселини, процес, известен като глюконеогенеза.

Симптоми на дефицит на витамин В6

Тежкият дефицит на витамин В6  не е често срещан. Счита се, че алкохолиците са най-застрашени от недостиг на витамин В6 поради ниския хранителен прием и нарушения метаболизъм на витамина. В началото на 50-те години на 20-ти век са наблюдавани неврологични проблеми при кърмачета в резултат на тежък дефицит на витамин В6, причинен от грешка при производството на бебешка формула. При възрастни с дефицит на витамин В6 също са съобщени анормални модели на електроенцефалограма (ЕЕГ). Други неврологични симптоми, наблюдавани при тежък дефицит на витамин В6, включват раздразнителност, депресия и объркване; допълнителните симптоми включват възпаление на езика, рани или язви на устата и цепене на кожата в ъглите на устата.

Функции на витамин В6 в организма:

За нервната система

В мозъка  витамин В6-зависимия ензим ароматна L-аминокиселинна декарбоксилаза катализира синтеза на два основни невротрансмитера: серотонин от аминокиселината триптофан и допамин от L-3,4-дихидроксифенилаланин (L-Dopa). Други невротрансмитери, включително глицин, D-серин, глутамат, хистамин и гама-аминобутирична киселина (GABA) също се синтезират в реакции, катализирани от витамин В6-зависими ензими.

Синтез ифункция на хемоглобина

Витамин В6 функционира като коензим на ензима  5-аминолевулинова киселина синтаза, която участва в синтезата на хем, съдържащ желязо компонент на хемоглобина. Хемоглобинът се намира в червените кръвни клетки и е от решаващо значение за способността им да пренасят кислород в тялото. Дефицитът на витамин В6 може да увреди синтеза на хемоглобин и да доведе до микроцитична анемия.

Хормонална функция

Стероидни хормони, като например естроген и тестостерон, оказват своето действие в организма чрез свързване със стероидни хормонални рецептори в ядрото на прицелните клетки. Самите ядрени рецептори се свързват със специфични регулаторни последователности в ДНК и променят транскрипцията на прицелните гени. Експерименталните изследвания разкриха механизъм, чрез който витамин В6 може да повлияе на активността на стероидните рецептори и да намали техния ефект върху генната експресия. Установено е, че витамин В6 може да взаимодейства с RIP140 / NRIP1, репресор на ядрените рецептори, известни със своята роля в репродуктивната биология. Възможно е статутът на витамин В6 в тялото  да повлияе на риска от развитие на заболявания, предизвикани от стероидни хормони, като рак на гърдата и простатата.

Състояния, за които се използва витамин В6:

Метаболитни заболявания

Няколко редки вродени метаболитни разстройства, включително пиридоксин-зависима епилепсия (PDE) и пиридокс фосфатна оксидаза (PNPO), са причина за ранни епилептични енцефалопатии, за които се установява, че отговарят на фармакологични дози витамин В6. При индивиди, засегнати от дефицит на PDE и PNPO, бионаличността на витамин В6 е ограничена и лечението с пиридоксин е било използвано за облекчаване или премахване на епилептичните пристъпи, характеризиращи тези състояния. Пиридоксиновата терапия, заедно с ограничаването на диетичните протеини, също се използва при лечението на хомоцистеинурия, отговаряща на витамин В6, причинена от дефицита на витамин В6-зависимия ензим, цистатионин Р синтаза.ждане, така и при максималната емисия.

Сутрешна болест (сутрешно гадене и повръщане)

Гаденето и повръщането по време на бременност, често може  да засегне до 85% от жените по време на ранна бременност и обикновено траят между 12 и 16 седмици. Витамин B6 се използва от 40-те години на миналия век за лечение на гадене по време на бременност. Самият витамин В6 се счита за безопасен по време на бременност и е бил използван при бременни жени без доказателства за увреждане на плода. Резултатите от две двойно-слепи, плацебо контролирани проучвания, включващи 401 бременни жени, които използват 25 mg пиридоксин на всеки осем часа в продължение на три дни  или 10 mg пиридоксин на всеки осем часа в продължение на пет дни показва, че витамин В6 може да бъде от полза за намаляване на гаденето.и флуоресцентното възбуждане, така и при максималната емисия.

Предменструален синдром

Предменструалният синдром (ПМС) се отнася до група симптоми, включващи умора, раздразнителност, лощо , настроение  депресия, задържане на течности , подуване и  чувствителност на гърдите, които започват след овулацията (средата на цикъла) и намаляват с появата на менструация месечния период. Систематичният преглед и мета-анализът на девет рандомизирани, плацебо-контролирани проучвания предполагат, че допълнителният витамин В6 до 100 mg дневно може да бъде от полза за лечение на ПМС, включително симптоми на настроение.

Депресия

Депресията в края на живота е често разстройство, което понякога се проявява след остри заболявания, като фрактура на бедрената кост или удар. Значението на витамин В6-зависимите ензими в синтезата на няколко невротрансмитери накара изследователите да преценят дали дефицитът на витамин В6 може да допринесе за появата на депресивни симптоми. В проспективно проучване на 3 503 свободно живеещи на възраст 65 и повече години от проекта за здравето и стареенето в Чикаго, общото количество приема на витамин В6 са обратно свързани с честотата на депресивните симптоми през средния период на проследяване 7.2 години Има ограничени данни, които предполагат, че допълнителният витамин В6 може да има терапевтична ефикасност при лечението на депресия. В рандомизирано, плацебо контролирано проучване, проведено при 225 пациенти в старческа възраст, хоспитализирани за остро заболяване, шестмесечната интервенция с ежедневни мултивитамини / минерални добавки подобрява хранителния статус на витамин В и намалява броя и тежестта на депресивните симптоми в сравнение с плацебо.

Мускулни крампи

Витамин В6 и магнезият изглежда взаимодействат in vivo и се смята, че витамин В6 може да подобри транспортирането или натрупването на магнезий в клетките. Проведено е изследване да се оцени възможността за образуването на В-6 витамер-Mg комплекси ин витро, чрез използване на спектрофотометричен анализ на ултравиолетова или видими спектри или промяна в интензитета на флуоресценция на B6 витамер. Витамин В6, образува комплекс с Mg, което се вижда от промяната в ултравиолетовия и видимия спектър с увеличаване на абсорбцията и спектралното отместване във видимите максимуми от 389 до 388 nm и намаляване на максималната абсорбционна максима при 296 нм. Прибавянето на Mg към пиридоксал фосфат, но не и към другите форми на витамин В6, усилва най-малко трикратно флуоресцентния интензитет на пиридоксаловия фосфат и предизвиква спектрално отместване както при флуоресцентното възбуждане, така и при максималната емисия.

Как витамин B6 влияе на сутрешното гадене?

Един от неприятните моменти от бременността.

Сутрешното гадене по време на бременността и най-вече в началото й са един от най-големите проблеми в този период. Много жени понасят трудно това физическо препятствие. Има редица домашни лекове, с които можете да се опитате да облекчите положението. А според новите изследвания, витамин В6 също е сред помощниците в тази ситуация.

Научните изследвания показват, че приемането на допълнителни дози витамин В6 при бременни жени помага значително за облекчаване на гаденето. Бременните жени се нуждаят от средно по 1,9 милиграма на ден от важния витамин. Той помага за изграждането на антитела, червени кръвни телца и невротрансмитери, които са важни за развитието на бебето.

Витамин В6 се набавя чрез разнообразие от храни като банани, ядки, зелен фасул, моркови, карфиол, картофи, постни меса и риба. Те всички са добри източници на витамин В6, но невинаги чрез диетата си можем да набавим нужното дневно количество. Затова бременните жени, които имат по-тежки пристъпи на гадене и световъртеж, могат да обсъдят взимането на добавки от витамин В6 с лекаря си. Препоръчително е да не се взима по-голяма от посочената доза, защото ефектът може да се окаже тъкмо обратният. Витамините не са безобидно средство, особено в този деликатен период от живота на една жена.

Пренасищането на организма с витамин В6 може да доведе до скованост и увреждането на проводимостта на нервите. Това е опасно състояние както за бременната, така и за бебето .